Avlopp

Rensa avlopp

Sjunker vattnet långsamt i tvättställ, diskho eller i duschens avlopp? Då kan du behöva rensa avloppet. Om vattnet sjunker sakta i handfatet eller diskhon beror det nästan alltid på att smuts har fastnat i vattenlåset. Det går oftast lätt att fixa med en vaskrensare, en sugpropp som sitter på ett träskaft. Vaskrensare finns att köpa i varuhus och järn- och färgaffärer.

  • Börja med att täcka för avrinningshålet som sitter under kranen. Du kan använda tummen, en trasa eller tejp. Tryck färefter fast vaskrensaren över avloppshålet. Fyll halva handfatet med vatten och pumpa upp och ner med vaskrensaren.
  • Rengör vattenlåset
  • Om problemet inte går att lösa med vaskrensaren kan du testa att rengöra vattenlåset som sitter i röret under handfat eller diskho. Ställ en hink under för att slippa smutsigt vatten på golvet eller i skåpet.
  • Skruva av lockat så att vatten och smuts som finns i låset rinner ut i hinken. Ta bort det avfall som fastnat och spola igenom med hett vatten. Stång vattenlåset igen. Om det fortfarande är stopp i avloppet gör du en felanmälan.

Har du stopp i golvbrunnen eller problem med dålig lukt i badrummet? Då är det dags att rensa avloppet där det kan ha samlats här och tvålrester.

  • Börja med att ta bort silen där vattnet rinner ned. Om du har badkar så vik eller ta bort röret. Nu ser du insatsen. Titta hur den ser ut och hur den sitter. Vissa insatser går bara att sätta tillbaka på ett sätt. Dra sedan insatsen rakt upp.
  • Rengör insatsen. Ta bort hår och smuts från golvbrunnen och spola ur golvbrunnen med duschen.
  • När du sätter tillbaka insatsen är det viktigt att du ser till att gummipackningen sluter tätt, annars kan lukt tränga upp från avloppsröret. För att det ska bli lättare att trycka ned insatsen kan du smörja in gummipackningen med lite tvål eller diskmedel. Du kan behöva trycka ganska hårt för att den ska hamna på plats. Titta så att insatsen kommit rakt och inte sitter snett. Packningen ska inte synas.
  • Sätt tillbaka silen och eventuellt rör till badkaret. Spola med duschen för att kontrollera att det fungerar och för att fylla insatsen med vatten.

Luktar det från avloppet i badrummet?

OM du har varit borta en längre tid kan vattenlåset torka ut. Det gäller särskilt under sommaren när det är varmt. Då spolar du bara vatten på golvbrunnen så fylls vattenlåset på igen. Lukten kan också bero på att det med tiden blivit en springa mellan röret och golvet. Testa att trycka ned gummit som sitter runt röret där det går ner i golvet. I äldre bostäder är övergången tätad med kitt eller tätningsmassa, där brukar det räcka med att trycka ner kittet igen.

13