Boendeinformation

In- och utflyttning

Till dig som flyttar ut
När du ska flytta är det mycket att hålla reda på - både vad gäller ditt nya boende och den lägenhet du lämnar. Här följer en checklista över sådant som är viktigt att komma ihåg.

Säg upp lägenheten skriftligt
Du måste alltid säga upp ditt hyreskontrakt skriftligt. Uppsägningstiden inleds vid månadsskiftet efter att uppsägningen kommit in till oss. Om du exempelvis säger upp lägenheten den 24 april börjar uppsägningstiden att gälla från den 1 maj. Uppsägningstiden är tre månader.

Visning av din lägenhet
Du måste vara beredd på att visa den lägenhet du ska flytta från för den person som får erbjudande om att flytta in efter dig. Vanligtvis tar personen kontakt med dig för att komma överens om en tid för visning som passar er båda.

Din lägenhet ska besiktigas
I anslutning till flytten görs en lägenhetsbesiktning, och du bör vara med när den görs. Beställ tid för besiktning hos oss på 0492-56 66 40.

Inför besiktningen
Förbered inför besiktning genom följande åtgärder:

 • All utrustning som tillhör lägenheten (dörrar, hatthyllor, gardinbeslag, digitalTVutrustning osv) måste finnas i lägenheten vid besiktningen. Om du fått bruksanvisningar eller skötselanvisningar för lägenhetsutrustning måste du lämna dem i lägenheten till nästa hyresgäst.
 • Lägenheten ska vara väl städad och rengjord. Glöm ej balkong och förrådsutrymmen
 • Se över och laga eventuella småfel. Vid skador eller onormalt slitage på lägenheten kan du bli ersättningsskyldig.
 • Lämna tillbaka samtliga nycklar - inklusive kopior

Samtliga nycklar måste lämnas tillbaka när du flyttar - även de kopior du eventuellt har gjort samt nycklar till förråd och tvättstuga. Om inte samtliga nycklar lämnas in kan du bli skyldig att betala vad det kostar att byta lås (cirka 2 600 kr). Nycklarna lämnas i samband med besiktningen.

Ändra adress
För att post från myndigheter ska komma till din nya adress är det viktigt att du gör en flyttanmälan i god tid (minst fem arbetsdagar) före flytten. Du gör din anmälan till Svensk Adressändring per telefon eller via Internet - www.adressandring.se.

I övrigt måste du själv anmäla ändrad adress till föreningar, försäkringsbolag, banker, tidningar, vänner och bekanta osv.

Flytta el och telefon
När du flyttar måste du teckna ett elabonnemang på den nya adressen samt avanmäla ditt abonnemang på den gamla. Du måste också anmäla flyttning av ditt telefonabonnemang och eventuella internetabonnemang. Kontakta ditt telefonbolag och din internetleverantör för mer information.

Ta med dig allt som tillhör dig när du flyttar
När du flyttar måste du inte bara ta med dig alla dina tillhörigheter som finns i lägenheten, utan också de saker som du förvarat i förråd, garage och på balkong/uteplats.

Och du måste självklart städa efter dig...
Lägenheten ska vara i bra skick när du flyttar. Var därför noggrann när du flyttstädar - nästa hyresgäst ska kunna flytta in utan ytterligare städning. Alla utrymmen som tillhör lägenheten måste städas inklusive balkong, förråd och eventuellt garage. Du kan bli tvungen att betala städning i efterhand om det är slarvigt städat.

Obs! En kontrollbesiktning genomförs när lägenheten är slutstädad. Är flyttstädningen inte godkänd kommer ni att bli betalningsansvariga för flyttstäd av er lägenhet.

För att underlätta har vi gjort en checklista med några hållpunkter för din flyttstädning.

 

Telia fiber

Kabel TV
I vissa lägenheter (listat nedan) ingår tjänsten Telia Kabel TV med kanalpaket ”Lagom”. Det ingår även en digitalbox, router, fjärrkontroll samt kablar till dessa, som tillhör lägenheten och ska lämnas kvar vid utflyttning. Boxen klarar sändningar i HD-kvalitet. Antal och vilka kanaler som ingår kan variera något över tid, men just nu ingår 25 kanaler plus 20 kanaler i HD-kvalitet.

I tjänsten ingår även:

 • Tv-guider för snabb överblick.
 • Text-TV med snabb bläddring.
 • Påminnelse om dina favoritprogram.
 • Föräldrakontroll.


I tjänsten finns även tillgång till ett antal så kallat ON Demand tjänster (TV när du själv vill):

 • Videobutik – Tillgång till 1000-tals filmer som hyrs direkt via fjärrkontrollen.
 • Programbibliotek (playtjänster) – Det finns tusentals inspelade program, serier och filmer som kan ses, - när ni vill, hur ofta ni vill och utan extra kostnad.
 • Pay per view – Se matcherna direkt i er TV och som beställs med fjärrkontrollen.


Vill man ha fler digitalboxar eller fler kanaler på någon eller båda boxarna får boende teckna ett separat tilläggsavtal om detta med Telia. Det finns även möjlighet till att köpa inspelningsbar digitalbox hos Telia. Läs mer om tjänsten och vilka kanaler som ingår här »

Lägenheter som denna tjänst ingår i finns på följande adresser:
Västra Långgatan 36B, Hultsfred
Koppargatan 1, Hultsfred
Storgatan 40, Hultsfred
Oskarsgatan 35 A-B, Hultsfred
Oskarsgatan 37 A-B, Hultsfred
Oskarsgatan 26, Hultsfred
Oskarsgatan 28, Hultsfred

Lägenheter som har ett öppet fibernät där man själv får välja vad man önskar teckna finns på följande adresser:
Gerdsborgsgatan 3, Vimmerby
Gerdsborgsgatan 4, Vimmerby
Gerdsborgsgatan 10, Vimmerby
Rönnbärsgatan 6, Vimmerby
Nedre Drottninggatan 6 A & B, Vimmerby
Järnvägsallén 4, Vimmerby
Sevedegatan 22, Vimmerby
Storgatan 21, Vimmerby

Lägenheter som inte har något fibernät där man på egen hand får teckna via kopparnät/antenn finns på följande adresser:
Västerviksgatan 35, Hultsfred
Västerviksgatan 34, Hultsfred
Fabriksgatan 34, Hultsfred
Storgatan 79 A, Hultsfred
Liegatan 6, Hultsfred
Oskarsgatan 27, Hultsfred
Storgatan 32, Hultsfred
Målillavägen 50 A & B, Hultsfred

Telefoni
Möjlighet finns att teckna Telia bredbandstelefoni även kallat IP-telefoni och det innebär att den sker via bredbandsnätet (istället för via kopparkabel som ”vanlig” fast telefoni använder).

Internet
Bredband tecknar man själv via Telia. Detta ingår inte någon tjänst som följer med lägenheten. Det som dock följer med de lägenheter som har tjänsten Telia Kabel TV med kanalpaket ”Lagom” är en router med tillhörande kablar som går att använda efter att man tecknat bredbandsavtal med Telia. Har man inte den tjänsten får man en router av den leverantör man väljer vid tecknandet av bredbandet. 

Att säga upp gamla abonnemang

Information för nyinflyttade:
Du som ringer eller har internetabonnemang via Telia behöver bara ringa 020-755 766 och begära att det gamla abonnemanget kopplas över till din nya lägenhet.
Du som har avtal vad gäller internet, telefoni och ev. parabol TV-kanaler med andra leverantörer än Telia idag (Tele2, Telenor, Comviq, Spray etc.), bör se över uppsägningstider för dessa avtal, och säga upp dem i tid så att du slipper betala för något du nu inte behöver. Det är vars och ens ansvar att säga upp sina befintliga abonnemang.

Information för avflyttande:
Du som ska flytta från VBO Fastighets AB måste meddela detta till Telia så att nästa hyresgäst kan få tillgång tjänsterna när denne flyttar in.

Support
Vi har tillgång till en support hos Telia om det skulle krångla när du ska igång med din nya teknik: Ring 020-240 250 så får du hjälp.